lördag 23 februari 2013

Tänkte göra ett kort inlägg om mina diagnoser.

Lite uppdatering som fick komma idag. Jag tänkte jag skulle berätta kort om mina diagnoser. DEt kommer komma en dag längre förklaring. Men tänkte att något kort fattat får det bli så ni vet lite om mig med.

Som rubriken på bloggen så har jag diagnoserna, ADHD, atypisk autism även bipolär sjukdom.

ADHD, brukar vara ganska vanligt att veta vad det är. Men är det lika lätt att förstå hur ett barn tänker och reagerar. Nej jag tror det kan vara lika svårt för alla innan man har lärt sig. Själv tog det tid innan jag lärde mig hantera saker. Det är nu dem senaste åren jag känner av då jag behöver fylla på med en snabb verkande tablett. Denna tablett jag äter för min ADHD heter Ritalin. Det är en medecin som har samma verkan som conserta. finns mera och läsa om dem på www.fass.se.
Denna ritalin har jag lärt mig ta vid stunder då jag kommer upp i varv för mycket eller när det blir en stress med mycket folk runt mig osv. Då jag lätt tröttar ut min kropp och sen reagerar med ilska. Förr kunde jag få riktiga utbrott så min mamma och pappa fick hålla fast mig helt. Mina ögon blev gele färgade och jag låste mig. Det gick inte få kontakt. Mina föreldrar förklarade att det var läskigt att se ögonen så en obehaglig kännsla och att man inte fick kontakt med mig.

Atypisk Autism, Tyvärr vet jag inte jätte mycket om detta. Men vad jag vet är att man är efter en del i utväcklingen. Vi med Atypisk Autism som det heter det betyder att man har Autistiska drag. Som med mig syns det inte utanpå. Men i kroppen märks det mycket. Jag har varit sen i utväklingen både med att komma in i puberteten och i inlärning. Jag har svårt att se skillnad på personer om dem är ledsna arga eller irriterade. Kännslor är jätte svårt för mig. Jag har haft svårt att hålla en konversation eller hoppa in i ett samtal och fortsätta prata om samma sak som samtalet innehåller. Jag har väldigt svårt med ordspråk och med språk för inlärning. Men praktisk inlärning och med djur det går fort och jag klarar det bra som om jag inte hade diagnoser.

Bipolär, Den bipolära har varit och är en kämpan. Bipolär betyder att man går upp och ner i hunöret hela tiden. Ena veckan kan man vara jätte glad. Vilja göra allt och livet har aldrig varit bättre. Man vill bara ut och handla kanske. Leta nytt boende eller vad man har för intressen eller kanske börjar söka massor av jobb. Sen när kroppen är helt slut körd på att gå i varv där uppe hela tiden går man ner sig väldigvt djupt istället. Man får inte riktigt någon balans där imellan. Antingen mår man pyton och pest. Så livet känns meningslöst eller så är man på topp. Medans folk utan diagnoser kan ha en dålig dag eller en dålig vecka som vanligt men kan hantera det och hålla sig på en bra ballans.

/ Eugenia

1 kommentarer:

Anonym sa...

Vad bra att du startat en sådan här blogg! starkt av dig ! kram

Skicka en kommentar